Brasilialainen ju-jutsu

Brasilialainen Ju-Jutsu

Brasilialainen ju-jutsu eli tuttavallisemmin BJJ on Brasiliassa tavallisesta japanilaisesta ju-jutsusta ja judosta kehitetty kamppailu-urheilulaji, joka perustuu pitkälti maassa tapahtuvaan kamppailuun ja alasvienteihin. Vastustaja pyritään kaatamaan maahan ja kontrolloimaan häntä siellä. Lisäksi vastustaja yritetään saada jonkinlaiseen kuristusotteeseen tai nivellukkoon.

Brasilialaisen ju-jutsun harjoittelussa käytetään ju-jutsu- tai judopukua. Puvun avulla tehdään monia sidonta-, kääntö-, lukko- ja kuristusliikkeitä.

Tärkeä elementti BJJ:ssä on ns. sparraaminen muiden harjoittelijoiden kanssa. Tämä mahdollistaa liikkeiden hiomisen vastustelevaa vastustajaa vastaan. Brasilian ju-jutsun alkeiskurssilla ei tarvitse pukua. Alkeiskurssi onkin käytännössä lukkopainia, eli t-paita ja shortsit riittävät mainiosti.

Tampereen Ju-Jutsukoulussa brasilialaista ju-jutsua alettiin harrastaa virallisesti tällä nimellä vuonna 2000. Seuran pääohjaaja on BJJ mustavyö Tero Pyylampi ja lisäksi harjoituksia ohjaavat useat kokeneet musta-, ruskea- ja purppuravöiset ohjaajat. Tampereen Ju-Jutsukoulu on myös menestynyt hyvin kilpailuissa ja seuralla on monia mestaruuksia sekä kotimaisista että kansainvälisistä brasilian ju-jutsu- ja lukkopainikilpailuista. Vuosina 2013-14 TJJK oli kilpailumenestykseltään ylivoimaisesti Suomen paras seura.

Tampereen Ju-Jutsukoulu on Hiltin ja Suomen brasilialaisen jujutsun liiton sekä Shooto Finlandin jäsenseura.

Seuran kaikkien jäsenien on mahdollista hankkia Karateliiton lisenssivakuutus.

Lisätietoa lajista tarjoavat: Suomen brasilalaisen jujutsun liitto ja International BJJ Federation.

Seuraavan alkeiskurssin tiedot löydät kurssisivulta.

Katso video: https://youtu.be/6P6Pd9jr5rI

Muksu / junnu-bjj

BJJ-Muksut Alkeiskurssi (5-8 v.) alkaa tavallisesti kahdesti vuodessa. Ensimmäinen kurssi tammikuussa ja toinen elokuussa. Kurssilla harjoitellaan liikunnallisia perustaitoja ja kamppailu-urheilun perusperiaatteita turvallisesti leikin varjolla (vrt. muksujudo ja nassikkapaini). Lapsen tulee olla täyttänyt 5 vuotta kurssin alkaessa. BJJ- Muksut Alkeiskurssi on suosituin lasten kurssi ja se on lähes poikkeuksetta täynnä ja tästä syystä pidämme tiukan linjan alaikärajan kanssa. Mikäli lapsesi on muutaman kuukauden vaille 5 vuotta, kannattaa toki laittaa kysely sähköpostilla lajivastaavalle asiasta.

Lue lisää: tjjk.fi/junnu-bjj

Junioriryhmän (9-14 v.) alkeiskurssilla keskitytään brasilialaisen ju-jutsun tekniikoihin sekä lajinomaisiin harjoitteisiin, jotka lisäävät mm. kehonhallintaa ja motorisia taitoja – liikunnan iloa unohtamatta. Harjoittelun jatkuessa ja taitojen kasvaessa on mahdollista saavuttaa brasilialaisen ju-jutsun juniori-vyöarvoja ja osallistua kilpailuihin. Huom., isompien junioreiden (noin 160 cm / 60 kg ja siitä ylöspäin) kannattaa mennä jo aikuisten alkeiskurssille löytääkseen sopivan kokoista painiseuraa.

Uudet kurssit alkavat normaalisti tammikuussa ja elokuussa.

Lue lisää: tjjk.fi/junnu-bjj

Historia

Mitsuyo Maeda (1878-1941) Oli Judon kehittäjä Jigoro Kanon parhaita oppilaita. Hän oli alun perin harrastanut perinteistä ju-jutsua, kunnes 18-vuotiaana vaihtoi Kanon Kodokan Judoon. Maeda lähti Kanon lähettiläänä ympäri maailmaa levittämään judoa. Innokkaana kamppailijana Maeda otti useita haasteotteluita. Haasteottelut eivät kuitenkaan olleet judon moraalisten arvojen mukaisia ja Maeda käytti otteluissa lisäksi monia ju-jutsuliikkeitä, jotka olivat judossa kiellettyjä. Maeda oli myös luova kamppailija, joka loi uusia tekniikoita lähes säännöttömiä haasteotteluita varten. Näiden syiden takia Maeda päätti käyttää kamppailutaidoistaan nimitystä ”ju-jutsu” eikä ”judo”.

Vuonna 1914 Maeda saapui Brasiliaan työskentelemään Japanin siirtomaaprojektin kanssa. Brasiliassa Maeda ystävystyi Castao Gracien kanssa. Tämän suku oli saapunut siirtolaisina Brasiliaan Skontlannista. Castao käytti poliittisia suhteitaan auttaakseen Maedaa. Kiitokseksi Maeda tarjoutui opettamaan ju-jutsua Castaon pojille.

Gracien veljesklaani, vanhin poika Carlos Gracie etunenässä, rupesi kehittämään Maedan oppeja entisestään. Gracien suku oli geeneiltään pienikokoista ja he joutuivat koostaan johtuen hiomaan tekniikoita itseään voimakkaampia vastustajia vastaan. Erityisesti pienikokoinen Helio Gracie käytti paljon aikaa uusien tekniikoiden kehittämiselle. Graciet jatkoivat Maedan perinteitä myös ottelemalla lukuisissa haasteotteluissa, joissa he saattoivat kokeilla oppimaansa käytännössä ja kehittää tekniikoita entisestään. Näin syntyi ju-jutsun brasilialainen tyylisuunta brasilian ju-jutsu tai Gracie jiu-jitsu. Perusperiaatteena brasilialaisessa ju-jutsussa oli Maedan oppeja seuraten kaataa ensin vastustaja maahan, jolloin lyövä ja potkiva vastustaja ei pysty enää käyttämään parhaita aseitaan haluamallaan tavalla. Tämän jälkeen vastustaja pyritään saamaan luovuttamaan kuristuksella tai lukolla.

Suuren yleisön tietoisuuteen brasilian ju-jutsu tuli ultimate fighting -vapaaotteluturnausten myötä. Turnaus kehitettiin USA:ssa ja yksi sen kehittäjistä oli Helio Gracien poika Rorion Gracie. Turnauksia dominoi alkuaikoina Helion toinen poika Royce Gracie, joka otteli viidessä ensimmäisessä UFC-turnauksessa voittaen niistä kolme, ja säilyi UFC-otteluissa voittamattomana. Vapaaotteluiden myötä koko kamppailumaailma heräsi huomaamaan maassa tapahtuvan kamppailun merkityksen.